iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

GCC-határozat

2016. március 05. 05:41 - politics&islam

 

Tulajdonképpen az a furcsa, hogy csak most született meg. A Rijád és Teherán közötti több évtizedes küzdelem és öt éves kvázi-háború alapján már sokkal régebben kiadhatták volna. A héten megtörtént: az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC/مجلس التعاون لدول الخليج العربية) határozata terrorista szervezetnek nevezte a libanoni Hezbollahot. Azt a szervezetet, amely ellen hosszú évek óta közvetve (Szíria/Irak) vagy közvetlenül (Jemen) fegyveresen is harcolnak Szaúd-Arábia és Arab-félszigeti szövetségesei/szatellitái.

A lépésben – túl a Nimr al-Nimr ajatollah szaúdi kivégzése utáni libanoni belpolitikai/felekezeti (síita-szunnita) feszültség aktualitásán túl – valahol annak a kudarcnak a beismerése lappang, hogy Rijád egyre inkább belátja: nem tud mit kezdeni a libanoni síita társadalmat teljesen átható Hezbollah immár az ország teljes politkai spektrumára kiterjedő befolyásának növekedésével. Ami várhatóan tovább erősödik majd – bármerre is haladjanak az „anyaországi” események. Azaz a múlt heti iráni parlamenti és Szakértők Tanácsa-választások. Ha a reformerők továbbvihetik az ország visszaillesztését a világgazdasági rendszerbe – s ennek most, az eredmények ismeretében, úgy tűnik igen nagy az esélye –, az újabb anyagi forrásokat szabadíthat fel a külső szövetségesek, így a Hezbollah számára is, amely évtizedek óta fontos gazdasági tényező is – s nem csak a térségben. Ha pedig mégis megőrzi pozícióit a radikális forradalom-exportáló politikai vonal, az ugyancsak erősítheti a Hezbollahot (is).

Rijád számára tehát rosszul alakulnak a dolgok. Ilyenkor a félszigetről mindig valami gazdasági és/vagy katonai erődemonstráció várható. Az első ilyen lépés a libanoni kormány számára eddig folyósított 4 milliárd dolláros katonai segély felfüggesztése volt. (Ezért a pénzért a libanoni hadsereg vásárolhatott francia fegyvereket.) A héten pedig „Északi mennydörgés” néven grandiózus katonai hadgyakorlat kezdődött – 20 ország részvételével.

A Szaúd-Arábia-vezérelte/befolyásolta média máris beépítette a határozatot: a síita szervezet neve után immár epitheton ornansként szerepel a terrorista kifejezés. (Ezek az állandó jelzők mindig elbűvölnek; kedvencem a világirodalom csúcsművének egyik sora, miszerint „Görbén fölfele nézve felelt leleményes Odüsszeusz” – DG.)

Az azonban megér egy kis megjegyzést, hogy ez a terrorszervezetek-listájára való felvétel – a határozat szövege alapján - a Hezbollah milíciáit érinti. Ez a kis distinkció nem véletlen: a Hezbollah ugyanis – tudhatjuk – jóval több, mint fegyveres szervezet. Vagy politikai párt. Vagy szociális intézményhálózat. Befolyási zónájában ugyanis az maga a társadalom.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr368442888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása