iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Post Omán - Könyvekről 12

2016. február 13. 13:58 - politics&islam

 

Végre visszakaptam az ékezeteimet - hogy parafrazeáljam Márai sirámait. Szegény Sanyi bácsi az ellenkező előjelű folyamatot az annus mirabilis '89-es esztendő februárjában pisztolygolyóval zárta le.

Tényleg, hogyan lesz valaki öngyilkos San Diegoban, a téli nyárban, pálmafák, oceanográfiai intézetek és katonai bázisok árnyékában/szomszédságában? Habár majd' mindenki (Kató, Gábor, Lola, Géza és János) halála után, majd kilencven évesen... Mondák, előtte lőegyletbe járt gyakorolni. Nem bízta a véletlenre. Ebben is alapos volt. Igaz, kicsit szétfolyt betűivel az utolsó naplóbejegyzésében "várta a behívót" és valami olyasmit is írt, hogy "nem sürgetem, de nem is halogatom". A legeslegutolsó mondat azonban árulkodott: "Itt az ideje." Így is lett.

Márainak van egy könyve. Az Istenek nyomában. Ha valaki ismerni akarja az első világháború utáni Közel-Kelet viszonyait, s - mert a mai bajok valamikor ekkor alapozódtak meg - megérteni igyekszik a mostani helyzetet, annak kötelező olvasmány. Kilencven éve, mint német lapok tudósítója tett körutat a térségben, s valahogy úgy politikai újságíróskodott, ahogy azt kell. Alaposan, mélyen és személyes tapasztalatokra alapozva.

Az újságírásból is irodalmat csinált. Akkor még ez volt a divat. (Mint MIX, Adibandi vagy a Logodi utcai mester; többek között.)

És a mondatai... A könyv alig kétszáz oldal (nem egy Garrenek), de több tűpontos megállapítás van benne az akkor éppen drúz lázadás alatt álló Szíriáról, a frissen kreált Libanonról vagy az ugyancsak alakulófélben lévő Szentföldről, mint számos azóta született és agyondicsért politológiai műben.

Tessék elolvasni.

 

(Márai Sándor: Istenek nyomában, Helikon, 2011.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr498387116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása