iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Kozephatalmak kozepette 18 - Oman - Faladzs

2016. február 11. 05:25 - politics&islam

 

Nem maradhat ki. A par excellence omaninak mondott ontozorendszer. (Igy persze ez sem igaz, Marokkoban a Draa-volgyben autozva magam is lattam ilyet, jo tiz eve. Sot, Andaluziaban is talalkoztam a nyomaival.)

Omanban mindenesetre evezredek ota mukodnek. A hegyek talajvizet fuggolegesen furt aknakon a vizhez lejutva rezsutos jaratokon vezetik erre hivatott, a tarsadalomban kulonos megbecsulesnek orvendo sokgeneracios furomesterek a kivant iranyba: a viz igy a hagyek labanal fekvo telepuleseknel bukkan a felszinre bovizu forraskent, ahol aztan - szoros tarsadalmi egyuttmukodest feltetelezve - osztatik szet a lakohazak kozott, majd onnan tavozva lesz belole szinten megosztott ontozoviz.

Zsenialis modszer - erosen hozzajarult a tarsadalmi koheziohoz az elmult evezredekben. 

Es akkor a szokasos helyi nuansz. Eredete egyes (elterjedtebb) velemenyek szerint Perzsiabol kerult ide meg az okorban. Arab torteneszek es nyelveszek persze tiltakoznak. A szo arab eredetu (valoban; a faladzsa jelentese: eloszt, szetoszt, feloszt stb.), igy az egesz csakis arab vircsaft kell hogy legyen . 

Szólj hozzá!
Címkék: irán omán

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr598371008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása