iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Propaganda-szekció

2015. október 01. 06:31 - politics&islam

 

Az észak-afrikai térségben a líbiai káosz leginkább Tunéziát fenyegeti. Néhány új fejleményről.

A néhány bejegyzéssel előbb már említett bűnbocsánati-törvény már a parlament előtt van, ahol a jelenlegi erőviszonyokat tekintve át is megy majd a szavazáson. Akkor tárva-nyitva áll a legális hazatérés lehetősége a külhoni frontokon harcoló dzsihádista állampolgárok számára. Eddig ötszáz és ezer közé tehető a „hazatérők” száma, de a délkeleti líbiai határ átjáróház-jellege miatt ez az adat bizonytalan s jelentős az ide-oda fluktuálódók száma is.

Az ország határain belül pedig folyamatos a mozgolódás. A hatóságok hetente számolnak be újabb és újabb terrorista sejtek felszámolásáról, s olyan adatokat közölnek, mint például: „augusztusban a katonaság, a rendőrség és a terrorelhárítás egységei felszámolták a kelet-tunéziai Sambi-hegyvidéken (جبال الشعانبي) koncentrálódó dzsihádista Uqba bin Náfi Brigád (كتيبة عقبة بن نافع) sejtjeinek 90%-át. Úgy legyen! De azért marad bennem egy kis szkepszis az adat valós voltát illetően. Nem beszélve a létező folyamatos utánpótlásról, amely egyrészt a Líbiában működő táborokból (ezekből háromban speciálisan tunéziaiak kiképzése zajlik) érkezik, részben pedig belső toborzás eredménye.

Ez utóbbira most nagyobb figyelem vetül. A strandmerénylet utáni nagy felbuzdulásban az erőszakszervezetek egy egész komplex hálózattal találkoztak a dzsihádisták propaganda-tevékenységnek felmérése során. A korábban említett, a mecsetjáró fiatalokra koncentráló munka egy nagyobb hálózat részeként működik. Az Iszlám Állam - IÁ (الدولة الإسلامية) Tunéziában (is) működő PR-szervezete, a Propaganda Szárny (الجناح الدعوي) az egész országban fiatalok ezreit célozta meg a dzsihádista eszmékkel; már eddig sem sikertelenül.

A belügyminisztérium adatai szerint tunéziai fiatalok ezrei jutottak el eddig líbiai és szíriai/iraki menekülttáborokba, annak ellenére, hogy a hatóságok mindeddig 15000 (!) fiataltól tagadták meg a külföldre utazást, amely utazások célja vélelmezhetően valamely dzsihádista csoporthoz való csatlakozás volt.

Ugyancsak a sikeresnek nevezhető dzsihádista propaganda eredményeként augusztusban tért vissza Tunéziába az a több mint 100 fiatal, akik a líbiai táborokban a legmagasabb szintű katonai kiképzést kapták, köztük robbantási, csoportos támadási és efféle ismereteket. Ezt a csoportot ugyan lekapcsolták a tunéziai biztonsági szervek, de szakértők szerint ez a szám csak a jéghegy csúcsa.

Erre pedig jön a bűnbocsánati törvény. Amit egész biztos megszavaznak, miután a két legnagyobb párt, a kormány gerincét adó Felhívás Tunéziáért Mozgalom حركة نداء تونس) 86), a vezető ellenzéki Újjászületés/Nahda Mozgalom حركة النهضة) 69) hellyel bír a törvényhozásban. A Felhívás kormány-tag szövetségeseivel, a Szabad Hazafias Unió الاتحاد الوطني الحرّ) 16), a Tunéziai Horizontok/Elképzelések 8 (آفاق تونس) képviselőjével pedig már 178 fős támogatottsága lehet a törvényjavaslatnak a 217 fős parlamentben.

Lássuk lesz-e eredménye a hazahívó szónak. S ki meghallja majd, jófiúként fog-e viselkedni. Maradjon a szkepszis.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr557866392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása