iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni dezertőrök

2014. október 22. 12:20 - politics&islam

 

A Nuszra Front (جبهة النصرة) „hivatalos médiaorgánuma”, a Fehér Világítótorony Tudósítói Hálózata (شبكة مراسلي المنارة البيضاء) szofisztikált nevet viselő Youtube-felülete tegnap előtt óta  új hírt közöl: újabb libanoni katona jelentette be dezertálását a hadseregtől és csatlakozását a szomszédos Szíriában folyó polgárháború egyik főszereplőjének számító dzsihádista szervezethez.

Umar/Omar Khálid Samtíja a libanoni hadsereg egyenruhájában elítéli annak fellépését az iszlamisták ellen (lásd az Arszál-bejegyzést), mondván, hogy „az a Sátán Pártjának kezébe került”. A Hezbollahra való utalás erősíti azt az – egyelőre – latens törésvonalat, amely kibontakozni látszik a libanoni hadsereg szunnita tagjai között. A többség természetesen továbbra is lojális, de egyre többen kételkednek a vezetés Hezbollah irányába tett gesztusainak helyességében. Ez utóbbiak közül – figyelmen kívül hagyva az ország egészére, azaz valamennyi vallási közösségre egyaránt veszélyes szélsőséges iszlamisták képviselte kihívás veszélyességét – egyre többen radikalizálódnak, s jutnak el – Samtíjához hasonlóan – a nyílt szakításhoz.

A radikalizálódás fokozatos. Maga Samtíja, aki az észak-libanoni Tripoli szélsőséges iszlamizmustól legfertőzöttebb negyedéből, a ma is kritikus biztonsági helyzetű Báb al-Tabbána-negydből származik, 2007-ben még a hadsereg hű katonájaként harcolt a város északi részén húzódó Nahr al-Bárid-i palesztin menekülttáborban fészkelődő Fatah al-Iszlám (فتح الاسلام) szélsőséges csoport ellen.

A szunnita többségű Észak-Libanonból származott mind az öt eddigi dezertőr, akik valamennyien Szíriában harcoló dzsihádista csoportokhoz csatlakoztak. Az iszlamista ideológia hatása és lojalitásuk megrendülése inkább a közkatonák, tisztesek és alacsonyabb rangú tisztek körében merülhet fel. A parancsnoki beosztású tisztek és a vezérkar szunnitái mindeddig a hadsereg stabil pilléreinek számítanak.

Vannak azonban szép számmal nyugállományba vonult, de megnyilatkozásaikkal még az erőszakszervezetekre is nagy hatással bíró tisztek, akik erősen ellenzik a Hezbollah és az állami fegyveres testületek közötti közeledést. Közülük is a legjelentősebb személyiség, Asraf Rífí, a Belbiztonsági Erők/Csendőrség (المديرية العامة لقوى الأمن الداخلي) korábbi parancsnoka, 2014 februárja óta igazságügyi miniszter. Rífí, aki maga is Tripoli szülöttje, a Nyugat- és Szaúd-Arábia-orinetált Szaad Harírí-féle Jövő Irányzat (تيار المستقبل) észak-libanoni első számú képviselője, de talán országosan is az egyik vezető szunnita politikus. Amikor az ember elhagyja Batrún városát és megérkezik Észak-Libanonba, annyi helyen láthatja hízelgő szövegekkel ékesített plakátjait, hogy az a benyomása támadhat, ő az ország első számú vezetője. 

Rífí nyugállományú tábornok erőteljesen kritizálja az állami fegyveres testületek – mindenekelőtt a hadsereg – közeledését a Hezbollahhoz. Legutóbb ma reggel adott ki hivatalos közleményt, melyben ekézte ezt a közeledést, és odaszúrt a Hezbollahnak is, miután a síita szervezet Szíriában elesett harcosait határozottan nem nevezte mártíroknak. Ez utóbbi szómágiának tűnik, de a libanoni közvélemény pontosan érti: a mártíromság elismerésének megtagadása súlyos támadás a politikai ideológiájának azt központjába állító Hezbollah ellen.

Közben pedig egy egészen unikális látogatás is esett: Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára katonai ruhában tett nyilvános látogatást a szervezet Bekaa-völgyi egységeinél. Az öltözék nem véletlen: a harci morált erősítő üzenek a szervezet tagjainak és szövetségeseinek, s figyelmeztetés az ellenfelek számára.

A libanoni társadalom megosztottsága tovább mélyül. Miként a társadalmat leképző hivatalos fegyveres szervezeteké is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr636816783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása