iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Kis színes – új szervezet a szíriai polgárháborúban

2014. április 06. 06:26 - politics&islam

 

Az utóbbi hetekben egy új csoport jelenkezett az iszlamisták soraiban. Háttere pakisztáni: az ottani Ansar-e Islami szervezethez kötődik, amely mind Szíriában, mind Irakban létrehozott filiálét.

Irakban mindjárt kettőt is. A középső területeken (szunnita háromszög) működik az Abdulrasíd al-Qádí Brigádok (كتائب عبد الرشيد القاضي) szervezete, míg iraki Kurdisztánban a Szunna Segítői (أنصار السنة) néven tevékenykedik.

A szíriai polgárháború frontjain Aszgar Sejk al-Qádí Brigádok (كتائب أصغر شيخ القاضي) néven fut. Jelenleg a mindkét oldalról érkező hírek szerint a tengerparti övezetben, Latakija/al-Ládziqíja környékén aktív. Ott, ahol az utóbbi hetekben jelentős offenzívát indítottak a különböző felkelő csoportok. A Qalamún környékén történtek után itt – és az ország déli részén – erősödtek fel a harcok.

A pakisztáni hátterű csoport(ok) megjelenése egyébként egy időben történt az utóbbi hetekben demonstratívan erősödő szaúd-arábiai és pakisztáni katonai valamint titkosszolgálati együttműködés deklarálásával. Ide-oda több delegációjárás is történt. Újabb ország vállal szerepet tehát a szíriai drámában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr955908240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása